Merhaba arkadaşlar. Bir zamanlar web uygulamaları ve web tasarımları geliştirenler için en büyük handigaplardan biri uygulamada veya tasarımda kullanılan Javascript, HTML ve CSS’in tüm tarayıcılarda sorunsuz bir şekilde çalışmamasıydı. Geliştirilen bir uygulamanın tüm tarayıcılarda çalışabilmesi için türlü taklalar atılıyordu. Özellikle İnternet Explorer, tasarımcıların korkulu rüyasıydı. Derken…
Twitter’dan bir grup, “yok mu bu yaranın ilacı” der gibi tüm tarayıcılar için çalışabilecek ortak bir yapı kurmaya karar verdiler. Ve sonunda dünyada kabul görmüş bir markayı oluşturmayı başladılar:Bootstrap. Geliştirdikleri bu yapı, genel tasarım şablonları, css sınıfları ve script fonksiyonlarını içeriyordu. Artık yapılması gereken şey tekerleği yeniden keşfetmek değil, yapacağımız işle ilgili öğeyi bir şekilde çağırarak işi bootstrapa bırakmaktı. Böylece gerek tasarımcılar gerek se yazılımcılar artık her yaptıkları iş için sıfırdan başlamak zorunda kalmayacaktı.
Bootstrap, en çok kullanılan –bakınız – frameworklerden (web çatısı) biridir. Twitter’ın yaygınlaşmasına paralel bootstrap kullanımı da yaygınlaşmıştır. Öyle ki şu an ZK, ASP.NET MVC, vb. frameworkler bootstrapa tam destek vermektedir.
Bootstrapla her ne kadar bu kadar genek kabul görmüşse de internette onun kullanımı noktasında tartışmalar da yok değil. Kimi; kullanmaya gerek yok, kullanmayın, kullanmamak için X sayıda neden derken (1, 2, 3, 4) kimisi ise kullanmak için Y sayıda neden (1, 2, 3 ) diyor. Bootstrap’a yapılan eleştirilerde özellikle Bootstrap’ın tasarımları tekdüzeleştirdiği dikakt çekiyor. Bir başkası ise çıkıp boostrap ortak bir tasarım şablonu sağlasa da siz onu da özelleştirebilirsiniz diyor, ve tartışmaya devam… bu iş çok su götürür.
Bootstrap piyasada saltanatını kurmuşsa da bootstrap vari frameworkler yok değil (1, 2). Ama şu bir gerçek ki bootstrap daha çok zaman kendinden söz ettireceğe benziyor.
Tavsiye Kaynaklar:
- http://getbootstrap.com/
- http://www.hongkiat.com/blog/twitter-bootstrap/
Yorumlar