Merhaba arkadaşlar. Bugün TUTEV‘in Ankara’daki python seminerine katıldım. Tabi amacım derinlemesine bir giriş değil sadece bir keşif, farkındalığımı artırmaya yönelik bir serüvendi.
Seminer başladı ben de merak içinde acaba python’un hangi özelliklerine değinilecek, onu öne çıkaracak neler tarzı sorular kafam bunlarla meşgul. Derken beklediğim gibi olmadı, daha çok katılımcıların düşüncelerini paylaştığı bir tarzda gerçekleşti -giriş için yine de idare eder-.
Seminerde python’un ülkemizdeki yerinden biraz bahsedildi. Anladığım kadarıyla python ülkemizde fazla rövaçta olan bir dil olmamakla birlikte en fazla İstanbul’da tercih ediliyor.
Seminerde edindiğim izlenimde pythonun hızlı geliştirmeye imkan vermesi ve Big Data tarzı güncel yaklaşımlarla iyi gidiyor olması avantajlı yönlerinden. Öyle ki Google’ın desteklediği iki dilden biri imiş: Phthon ve Java.
Python özellikle istatistik, matematik hesapları, vb. işin içine hesap kitabın girdiği yerlerde daha da bi meşurmuş.
Her neyse seminerde özellikle python’un hakettiği yeri alması ve daha yaygınlaşması adına neler yapabiliriz üzerinde duruldu. Özellikle sosyal medya (facebook, twitter, linked in, vb.) ve github’da bundan sonra python ile karşılaşırsanız şaşmayın.
Python, ülkemiz koşullarında şuanlık pek yaygınlaşmış bir dil olarak durmasa da yakın bir zamanda bu tersine dönebilir. Bir arkadaşın seminerde “Python’un kaderi de ZK gibi” demesi olayın komedi yönü oldu, hani ZK da Java’nın güçlü bir ana çatısı (framework) olmasına rağmen ülkemizde ona da yeterli ilgi yok. Avrupa diğer açık kaynak yazılım dillerinde olduğu gibi python’da da bizden birkaç adım önde görünüyor. Bir yazıda Amerika’da en çok öğretilen programlama dili olduğu söyleniyor.
Python ile ilgili ülkemizde çok geniş bir kaynak imkanı var diyemiyorum. Özellikle istihza.com, pythondersleri.com ile pythontr.com şuan göze çarpıyor. Python’un Türkiye sayfası pytr.org muhtemelen yakında daha aktif bir seyir izler. Ama bence İngilizce biliyorsanız python’u, python.org ve learnpythonthehardway.org/book sitesinden veya diğer yabancı sitelerden takip edin derim daha iyi kaynaklara ulaşmak açısından.
Her neyse python ile ile ilgilenmek isteyen arkadaşlara Python Türkiye’nin sosyal medya adreslerini vereyim
https://www.facebook.com/pythonturkiye https://twitter.com/python_turkiye
Yorumlar