Drupal SEO: Google Analytics ile Sitenizde Detaylı Analizler Yapın

Merhaba arkadaşlar. Günümüzde siteler için SEO olmazsa olmaz bir kavram olarak literatürde yerini aldı. Sitenin arama motorlarında en üst sıralarda bulunması ve arama motorlarının sitedeki değişimlerden anlık olarak haberdar edilmesi özellikle de firmalar/şirketler için ciddi bir önem arzetmeye başladı.

Güzel bir SEO ise başlangıç rotası gerektirir ve SEO amacıyla yola çıkanlar tahminimce “tamamda aga nerden başlayalım!” diyerek rota çizme gayreti içerisinde olurlar. Kanımca bu durumda yapılacak en doğru şey, 20-best-drupal-modules-seo yazısında geçen eklentileri tek tek kurmaktan ziyade önce sitenin nabzını yoklamak ve ne yapmak gerekiyorsa ortaya çıkan sonuçlara göre karar vererek yapmak. Tabi bunun için bir site analiz aracı na ihtiyacınız olacak ki bu yazıda biz bu amaçla Google_Analytics irdeleyeceğiz.

Google Analytic Resim: Google Analytics ile örnek bir site anlizi

Google Analytics şuan en çok kullanılan analiz aracı. Wappalyzer istatistiklerine göre %67’lik tercih oranı ile onlarca analiz aracı içerisinde en çok tercik edilen analiz aracı. Google Analytics ile sitemiz hakkında birçok bilgi edinerek sonraki aşamalar için ne yapmamız gerektiğine dair bir yol haritası ortaya koyabilir ve uygulayabiliriz. Bu anlamda bu analiz aracı, “SEO için ne yapmalıyız” tarzındaki sorulara bir açıklık getirecektir. Google Analytics ile;

Demografi İlgi Alanı Coğrafya Davranış Teknoloji Mobil Yönlendirmeler Anahtar Kelimeler Davranış Akışı Site İçeriği Site Arama Reklam Hedef E-ticaret vb farklı istatistik bilgilerini bulabilirsiniz. Google Analytics ile aldığınız raporlar hangi alanda eksiğiniz gediğiniz olduğunu ortaya koyacaktır. Çıkan sonuca göre artık ne yapmanız gerektiği daha belirginleşmiştir:D.

Ayrıca şunu da belirteyim ki birçok site Google Analytics yanı sıra farklı bir analiz aracı da kullanmakta, wappalyzer ile incelemelerim bunu ortaya koymakta.

Nasıl Kurulur? Basit kurulum için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

  1. Google Analytics hizmetinden yararlanmak için ilk önce Google Analytics sayfasına giderek sitenizi kaydetmeniz gerekmektedir.

  2. Google_Analytics eklentisinin kurduktan sonra eklenti ayarlar bölümüne girerek,

Web Property ID kısmına Google Analytics hesabınızda sitenizi kaydettirmeniz sonucu oluşturulan ID’yi, ADVANCED SETTINGS » CUSTOM JAVASCRIPT CODE kısmına ise yine Google_Analytics hesabınızda siteniz için üretilmiş javascript kodu yazmalı ve kaydetmelisiniz. İsterseniz Roles bölümünde hangi tür kullanıcıları (anonymous, authenticated,administrator) izlemek istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Örnek kurulum için aşağıdaki yazıdan ya da vidyodan yararlanabilirsiniz. http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-7/310-google-analytics-module [video:http://www.youtube.com/watch?v=vDkQJkvDAGU] Umarım yararlı olmuştur. Kaynaklar: http://www.google.com/analytics/ https://drupal.org/project/Google_Analytics http://www.creativebloq.com/20-best-drupal-modules-seo-6133890 http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-7/310-google-analytics-module http://www.youtube.com/watch?v=vDkQJkvDAGU

Yorumlar