PHP ile Hangi MySQL Veritabanı Kütüphanesi Kullanmalı: MySQL, MySQLi, PDO
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda PHP ile kullanabileceğimiz MySQL kütüphanelerinden ve kodlama yaparken hangi kütüphaneyi tercih etmemiz gerektiğinden bahsedeğim.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda PHP ile kullanabileceğimiz MySQL kütüphanelerinden ve kodlama yaparken hangi kütüphaneyi tercih etmemiz gerektiğinden bahsedeğim.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. PHP ve MySQL ile İçerik Yönetim Sistemi Yapımına Giriş yazımızda içerik yönetim sistemi nasıl yapılıra dair kavramsal çerçevede birkaç noktaya değinmiştik. Bu yazıda ise içerik yönetim sistemi yapımında işinize yarayabilcek bazı noktalara değineceğim.
Konuyla ilgili önceki yazımda basit bir içerik yönetim sistemi yapımı için PHP de form ile ekleme, silme, güncelleme, listeleme ile biraz da HTML bilginizin yeterli olacağından bahsetmiştim. Şimdi ise içerik yönetim sistemi yapımı ve daha da geliştirilmesi açısından araştırma notlarımdan size tavsiye edebileceğim bazı noktaları sizinle paylaşacağım.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda son zamanlar drupalde üzerinde çokça durulan bir kavram üzerinde duracağız: Entity.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Bir önceki yazımda birkaç satır CSS kodla drupalde nasıl resim galerisi yapılabileceğinden bahsetmiştik. Fakat bu galeri tam anlamıyla bir galeri değildi. Çünkü bir thumbnail resme tıkladığımızda otomatik olarak orjinal resim görünüyordu ama diğer resimlere geçiş açılan bu resim üzerinden sağlanamıyordu. Dolayısıyla bu yazıyı bu soruna çözüm sağlayan, lightbox eklentilerinden biri olan Colorbox eklentisiyle ile resim galerisi yapımına değineceğiz. Örnek uygulamamızı ise Bir önceki yazı ile inşa ettiğim Resim Galeri içerik türünün Galeri Resimleri resim alanı üzerinde anlatacağım.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda views ile nasıl album bazlı foto galeri yapılır onu göstereceğiz. Bu yazıyı hazırlarken şu kaynaktan esinlendiği belirteyim ki isteyenler bir de oradan incelesin. Bu arada konuya başlamadan önce Drupal 7’de CSS İle Foto-Galeri Yapımı ve Drupal 7’de Colorbox Eklentisi Yardımıyla Foto-Galeri Oluşturma yazılarını okumanızda fayda var çünkü bu yazı önceki iki yazı ile ortaya çıkan yapının üzerine kurulu.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda küçük çapta bir SQL Server sorgusunu nasıl optimize edebiliriz ona değinmeye çalışacağım.
Bildiğiniz üzere veri yoğunluğunun az olduğu veritabanlarında sorgu performansı pek önemli değildir. Fakat veri yoğunluğunun fazla olduğu veritabanlarında sorgu çekme ve sonuca ulaşmak oldum olası sıkıntılı bir iştir. Sırf zaman aşımından dolayı çalışamaz olan programlarda cabası. Peki yok mu bunun kolay ve hızlı bir çaresi: var – sorgu yapınızı dikkate alarak İndex oluşturma. Peki sorguda geçen birkaç ifadeye göre fazla derinlemesine araştırmadan index ataması yapsak olmaz mı – olur fakat maksimum performans yerine daha azına razı olursunuz.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda, başlıca CSS ve JS ekleme yollarından bahsedeceğiz. Drupal’i biraz kurcalayanlar Drupal’de birçok CSS ve JS ekleme seçeneğinin olduğunu görecektir. Haliyle bu durum sitede performansı önceleyenler için oldukça büyük bir soru işaretine dönüşerek “Hangisini Kullanmalıyım?” sorusunu sıklıkla gündeme getirecektir. Şimdi sözü uzatmadan başlıca CSS ve JS kullanım yollarından ve neye göre tercih edilmesi gerektiğinden bahsedelim. Bu yazıyı yazarken kaynak olarak özellikle bu yazıdan yararlandığımı belirteyim.
Devamını Oku …Merhaba arkadaşlar. Günümüzde siteler için SEO olmazsa olmaz bir kavram olarak literatürde yerini aldı. Sitenin arama motorlarında en üst sıralarda bulunması ve arama motorlarının sitedeki değişimlerden anlık olarak haberdar edilmesi özellikle de firmalar/şirketler için ciddi bir önem arzetmeye başladı.
Güzel bir SEO ise başlangıç rotası gerektirir ve SEO amacıyla yola çıkanlar tahminimce “tamamda aga nerden başlayalım!” diyerek rota çizme gayreti içerisinde olurlar. Kanımca bu durumda yapılacak en doğru şey, 20-best-drupal-modules-seo yazısında geçen eklentileri tek tek kurmaktan ziyade önce sitenin nabzını yoklamak ve ne yapmak gerekiyorsa ortaya çıkan sonuçlara göre karar vererek yapmak. Tabi bunun için bir site analiz aracı na ihtiyacınız olacak ki bu yazıda biz bu amaçla Google_Analytics irdeleyeceğiz.
Devamını Oku …