11 Apr 2014
(1 dak)
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda veritabanı ile ilgili önemli kavramlardan birine Saklı Yordama (Stored Procedure) değineceğiz. Birçok yerde sp yani stored procedure şeklinde ifade edilen kavrama açıklık getirmeye çalışacağız.
Devamını Oku …
Merhaba arkadaşlar. Günümüz tasarım yaklaşımlarında responsive (duyarlı) tasarım oldukça önemli bir yer tutuyor. Hal böyle olunca responsive yapılarında bu yaklaşım çerçevesinde önemi daha da bir artıyor. Tasarımı responsive (duyarlı) olan bir sitenin içeriklerinin de bu çerçevede duyarlı olması gerekiyor ki güzel bir sonuç ortaya çıksın. İşte bu yaklaşım içerisinde kritik önem arzeden önemli bir husus foto/video galeri yapımı hususu. Gerek resimlerin gerekse de videoların boyutlarının ekran çözünürlüğüne bağlı olarak yeniden ayarlanması özellikle günümüz mobil teknolojisindeki artan kullanım ivmesi düşünüldüğünde oldukça önemli olduğu anlaşılır diye düşünüyorum.
Devamını Oku …
Merhaba arkadaşlar. Web sitesi yapımı ile ilgilenen birçoğumuz genelde içerik yönetim sistemlerini tercih etmekteyiz. Tabi bunun için geçerli bir çok sebebimiz var kendimize göre (örneğin şu yazıma bakabilirsiniz). Ayrıca dünya geneli yapılan sitelerin genelinde içerik yönetim sistemleri kullanılmakta ve yeni içerik yönetim sistemleri gün be gün piyasaya sürülmekte. Birçoğumuz kod düzeyinde olmasa da Blogger gibi platformlar vasıtasıyla içerik yönetim sistemlerini kullanmakta. Birçoğumuz ise farklı birçok içerik yönetim sistemlerini kurup evirip çevirmekte ve bin takla atabilmekte. Ben bunu kullanarak site yapıyorum, o şunu kullanarak site yapıyor lafları etrafta uçuşmakta. Her neyse esas mevzu bu değildi çok dalmışım:D
Devamını Oku …
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda j2ee ile geliştirilmiş açık kaynak web portal platformu olan Liferay‘i konu alacağız.
Liferay, bir portal platformudur ve Ücretsiz (Community Edition) ve Ücretli (Enterprise Edition) olmak üzere iki şekilde sunulmaktadır . Liferay’i anlamak portalın ve portletin ne olduğunu anlamakla başlar.
Devamını Oku …
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda XML dosyalarının farklı bir kullanımından yani veritabanı olarak kullanımından bahsedeceğiz. Sanki XML dosyaları veritabanı olarak kullanılmaz, napıyon? der olduğunuzu duyar gibiyim. Evet, yaptığım araştırmalar ve okuduğum onlarca yazı XML dosyalarının veritabanı olarak kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Kanıt mı istiyorsunuz o zaman Composite C1 içerik yönetim sisteminin veritabanı olarak XML dosyalarını kullandığını söyliyeyim. Örneğin aşağıdaki resimde Composite C1 deki blog yazılarının XML veritabanında nasıl tutulduğu görünmektedir.
Devamını Oku …
Merhaba arkadaşlar. Drupalin çekirdek sürümünde temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak içerik kaydetme ve yayınlama seçenekleri mevcuttur. Fakat bazı durumlar bu seçenekleri yetersiz kılmaktadır. Dolayısıyla biz ilk önce çekirdek sürümyle sunulan kaydetme ve yayınlama seçeneklerini ele alacağız. Sonra bu seçeneklerin hangi durumlarda yetersiz kaldığına değinerek ve çözümler sunmaya çalışacağız.
Devamını Oku …
Spam, ticari ya da diğer amaçlarla isteğimiz dışında gelen mesajlardır. Reklam ve propaganda yapma amacıyla kullanılabilirler. Günümüzde kullanıcı etkileşiminin yoğun olduğu sitelerin en büyük sıkıntılarından biridir. Özellikle forum siteleri gibi gerek kullanıcı kayıtlarının çok olduğu gerekse de mesajlaşmanın çok olduğu sitelerin en büyük baş ağrılarından biridir. Peki baş edilemez mi?
Devamını Oku …
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda drupalin en can sıkıcı konularından biri olan yazı editörlerinden bahsedeceğiz. Bildiğiniz üzere drupal 8 e kadar yazı editörleri için İngilizcesi “out of box” denilen bir çözüm mevcut değildi. Dolayısıyla çözüm adına iki seçenek çıkmaktaydı. Bunlar: Yeterli düzeyde HTML ve CSS bilerek içeriğe kod üzerinden müdahale edebilmek ya da 3. parti yazı editörleri kullanmak (yani “out of box” çözüm İngilizcesi). [Drupalde kullanılan editöler ile ilgili genel bilgili için]
Devamını Oku …